Błonnik i jego rola w naszej diecie
Błonnik jest niezwykle ważnym składnikiem w diecie każdego człowieka. Występuje on w różnych pokarmach, zwłaszcza w tych pełnoziarnistych. Za co odpowiada błonnik? Dlaczego musi znaleźć się w codziennej diecie?
Czym jest błonnik pokarmowy?
Błonnik pokarmowy to część strukturalna ścian komórek, która nie ulega rozpuszczeniu przez enzymy trawienne. Oznacza to, że nie jest on wchłaniany. Przechodzi przez układ pokarmowy w niemal zupełnie niezmienionej formie, jednak pełni niezwykle ważne funkcje w organizmie.
Błonnik pokarmowy pojawia się w wielu naturalnych produktach spożywczych, dlatego nie trzeba go suplementować. Najczęściej i w największych ilościach występuje w:
- otrębach pszennych,
- migdałach,
- morelach suszonych,
- płatkach jęczmiennych,
- śliwkach suszonych,
- chlebie żytnim,
- orzechach laskowych,
- płatkach owsianych,
- nasionach słonecznika,
- ryżu (zwłaszcza brązowym),
- fasoli czerwonej z puszki.
Błonnik pokarmowy jest obecny także w owocach i warzywach, ale w znacznie mniejszych ilościach niż w produktach zbożowych. Jeśli Twoja dieta opiera się głównie na mięsie, może ona nie dostarczać odpowiedniej dawki tego składnika. Niedobory te można jednak bardzo łatwo uzupełnić. Wystarczy dodać do przygotowywanych posiłków odrobinę orzechów, a nawet czerwonej fasoli czy marchewki. Błonnik znajduje się w ogólnodostępnych produktach, często wykorzystywanych w kuchni polskiej.
Dlaczego błonnik jest ważny?
Błonnik w diecie pozwala przede wszystkim na łatwiejsze wypróżnianie. Drażni on ściany jelit, dlatego mogą one pracować szybciej. Do innych funkcji błonnika pokarmowego zalicza się:
- wiązanie wody – pozwala ono na zwiększenie objętości jedzenia, dlatego jest ono bardziej sycące,
- zapobieganie zaparciom i hemoroidom,
- ochrona przed biegunkami,
- regulowanie flory bakteryjnej w jelitach,
- spowalnianie wchłaniania glukozy.
Ile błonnika dziennie powinno się spożywać? Jeśli w diecie jest za mało błonnika, może dojść do pojawienia się zaparć. Z tego powodu warto przyjmować go w ilości co najmniej 25 g. Większa dawka błonnika nie będzie szkodliwa, jeśli nie przesadzisz. Najlepiej zatrzymać się na około 40 g dziennie, w zależności od swojej masy ciała.
Zbyt duża, codzienne dawka błonnika w diecie może powodować zaburzenie przyswajania innych składników odżywczych. Nie warto więc przesadzać. Nic nie stanie się jednak, jeśli tylko danego dnia przekroczysz wspomniane wartości, a w kolejnych będą one bardziej zbliżone do normy. Trzeba również pamiętać o tym, że istnieje grupa pacjentów, którzy powinni ograniczać spożycie błonnika. Mowa tu m.in. o osobach borykających się z chorobami układu pokarmowego.
Dieta pudełkowa jako sposób na zbilansowane jedzenie
Nie wszystkie osoby umieją samodzielnie komponować posiłki w taki sposób, by były one nie tylko smaczne, lecz także pełne cennych składników odżywczych. To właśnie z myślą o nich powstała dieta pudełkowa. Pozwala ona na dostarczenie wszystkich niezbędnych substancji bez konieczności samodzielnego gotowania. W odpowiednio zbilansowanych posiłkach znaleźć można znaleźć ilość błonnika, która umożliwia zachowanie właściwego funkcjonowania układu pokarmowego. Nad komponowaniem dań czuwają bowiem profesjonaliści, z wykształceniem kierunkowym w zakresie żywienia.
Coraz więcej mieszkańców całej Polski stawia na rozwiązanie, jakim jest dieta pudełkowa. Warszawa to miasto, w którym klienci mają do wyboru dziesiątki różnych firm i planów żywieniowych. To propozycje zarówno dla wegetarian, jak i wegan, sportowców, osób nietolerujących laktozy lub glutenu czy tych, które chcą jeść posiłki z konkretnej kuchni świata. Każdy plan jest dostępny także w co najmniej kilku wersjach kaloryczności. Oznacza to, że dieta pudełkowa może być doskonałym sposobem zarówno na schudnięcie, jak i zachowanie swojej masy ciała czy przytycie. Dla wielu osób jest ona jednak wygodnym rozwiązaniem pozwalającym na jedzenie zdrowo, bez zamartwiania się samodzielnym komponowaniem składników odżywczych i godzinami spędzanymi w kuchni.
SPRAWDŹ RÓWNIEŻ:
ALBO: