Jak radzić sobie z niedoborami w diecie wegetariańskiej?
Dieta wegetariańska wyklucza jedzenie mięsa, ryb i owoców morza, a także artykułów pochodzenia zwierzęcego, takich jak żelatyna czy smalec. Przy prawidłowym zbilansowaniu spożywanych produktów może pomóc zapobiegać rozwojowi cukrzycy czy nadciśnienia tętniczego. Trzeba jednak pamiętać, że źle pojęty wegetarianizm może prowadzić do niedoborów witamin i minerałów. Dowiedz się, w jaki sposób można sobie z nimi poradzić.
Dieta wegetariańska: jakie ma zalety?
Bardzo trudno jest określić odsetek osób stosujących dietę wegetariańską, ze względu na brak globalnych statystyk w tym zakresie. Mimo to szacuje się, że od 1 do 4% populacji całkowicie wyklucza produkty mięsne ze swojego jadłospisu. Motywacje do przejścia na wegetarianizm są różne, jednak najczęściej wynikają ze względów zdrowotnych, ekologicznych i ekonomicznych.
Wegetarianie w większości przypadków są znacznie mniej narażeni na ryzyko wystąpienia u nich chorób cywilizacyjnych. Mowa tu przede wszystkim o otyłości, cukrzycy, miażdżycy czy nadciśnieniu. Te schorzenia są obecnie domeną społeczeństw państw wysoko rozwiniętych, a ukierunkowanie żywienia na wegetarianizm może skutecznie pomóc w walce z ich rozwojem. Osoby zdecydowane na wykluczenie mięsa ze swojego jadłospisu powinny wdrażać zmiany stopniowo i z uwzględnieniem odpowiednich zamienników dla produktów mięsnych. Pomóc w tym może np. skorzystanie z diety wegetariańskiej pudełkowej oferowanej przez firmy cateringowe.
Do największych zalet diety wegetariańskiej zalicza się m.in.:
- małą zawartość tłuszczu,
- dużą ilość błonnika pokarmowego,
- mniejszą zawartość cholesterolu niż w standardowym menu uwzględniającym mięso,
- wysoką wartość odżywczą.
Trzeba mieć jednocześnie świadomość, że całkowite wykluczenie mięsa może prowadzić zarówno do pozytywnych, jak i negatywnych rezultatów.
Ryzyko niedoborów w diecie wegetariańskiej
Tradycyjny wegetarianizm polega na wykluczeniu z jadłospisu pokarmów mięsnych i zastąpieniu ich pokarmami pochodzenia roślinnego — m.in. strączkami, zbożami czy roślinami oleistymi. Wiele osób, rezygnując z jedzenia mięsa, nie wprowadza na miejsce produktów pochodzenia zwierzęcego żadnych zamienników. Warto wiedzieć, że samo wykluczenie mięsa z jadłospisu, bez dokonania innych zmian w menu, może mieć wiele negatywnych konsekwencji.
Podczas stosowania diety bezmięsnej częstymi problemami okazują się:
- niewystarczająca podaż białka;
- deficyt witamin, w szczególności witaminy B12 i witaminy D;
- zbyt mała ilość żelaza, wapnia i cynku;
- mała przyswajalność składników niektórych odżywczych z warzyw, owoców i zbóż.
Warto jednak zauważyć, że wymienione problemy mogą dotyczyć tak samo wegetarian, jak i osób jedzących na co dzień produkty mięsne. Problem stanowi najczęściej nie sam fakt wykluczenia mięsa, a kwestia braku odpowiedniego zbilansowania posiłków. Oznacza to, że niedobory składników pokarmowych wynikają ze spożywania żywności ubogiej w składniki odżywcze i często wysoko przetworzonej.
Najczęściej taki sposób wprowadzenia diety wege wynika z niewiedzy. W rezultacie można w łatwy sposób doprowadzić do sporych deficytów.
Aby przejście na wegetarianizm nie odbiło się na zdrowiu, warto dobrze się przygotować do tej zmiany. Dużo przydatnych informacji znajduje się w internecie i w książkach. Można też skorzystać z pomocy dietetyków lub zdecydować się na catering dietetyczny wegetariański. Ostatnia opcja sprawdzi się szczególnie dla osób, które nie mają zamiaru zagłębiać się w kwestie dotyczące odpowiedniego zbilansowania posiłków na diecie bezmięsnej, a zamiast tego chcą zyskać dostęp do gotowych posiłków o wartościowym składzie.
Dieta pudełkowa wege – sposób na uniknięcie niedoborów składników odżywczych w diecie
Dieta pudełkowa wege jest skierowana do osób, którym zależy na wartościowych posiłkach bezmięsnych. Optymalnie skomponowane dania dostarczane są codziennie pod drzwi odbiorcy z uwzględnieniem wybranej wartości energetycznej. Zależnie od oferty, klient może zdecydować się na potrawy, które łącznie dostarczają od 1 200 do nawet 2 500 kalorii dziennie.
Catering dietetyczny wege to doskonały sposób na wartościowe posiłki zarówno dla osób będących już od jakiegoś czasu na diecie bezmięsnej, jak i dla tych, które dopiero planują zmienić swoje zwyczaje żywieniowe. Dzięki takiemu rozwiązaniu można zyskać łatwy dostęp do w pełni zbilansowanego menu składającego się z jajek, warzyw, owoców, nabiału, produktów zbożowych, strączków, a także pestek i orzechów.
Postawienie na jadłospis ułożony przez doświadczonego dietetyka to metoda na znaczne zmniejszenie ryzyka wystąpienia niedoborów niezbędnych substancji w diecie bezmięsnej. Posiłki są dobrze zrównoważone, przez co osoba korzystająca z pudełkowej diety wege ma pewność, że otrzymuje właściwą ilość potrzebnych składników odżywczych, w tym witaminy B12 czy żelaza.
Jeśli chcesz zyskać dostęp do zbilansowanych posiłków w ramach cateringu wegetariańskiego, sprawdź naszą ofertę. Mamy dietę bezmięsną, która pozwoli Ci zadbać o zdrowie, a przede wszystkim jest bogata w potrawy, które świetnie smakują. Sprawdź!
SPRAWDŹ RÓWNIEŻ:
ALBO: