Węglowodany proste – cukry, które musisz poznać!
Jeżeli chcesz się zdrowo odżywiać, musisz poznać najważniejsze informacje o składnikach ważnych dla Twojego organizmu. Dzięki nim może on prawidłowo funkcjonować, a Ty dobrze się czuć. W pierwszej kolejności dowiedz się, co klasyfikowane jest do podstawowego źródła energii. Sprawdź, czym dokładnie są węglowodany proste, które niezwykle często pojawiają się w każdej diecie, w praktycznie wszystkich posiłkach.
Węglowodany proste – co musisz o nich wiedzieć?
Węglowodanami prostymi nazywamy związki powstałe z cząsteczek tlenu, wodoru i węgla. Co więcej, bardzo często są one określane mianem cukrów. To jeden z niezwykle istotnych składników odżywczych, stanowiący kluczowe źródło energii. Jednakże należy pamiętać, że zarówno ich nadmiar, jak i deficyt może być niebezpieczny dla ludzkiego organizmu, w każdym wieku.
Warto wiedzieć, że w przypadku cząsteczek cukrów prostych ich proces tworzenia przebiega niezwykle sprawnie i bardzo naturalnie, ponieważ są to produkty powstałe w wyniku fotosyntezy.
To naturalne i najbardziej podstawowe źródło energii jest również spotykane pod nazwą – monosacharyd (głównie w literaturze). Określenie to jest ścisłe powiązanie ze strukturalną budową tego związku chemicznego, ponieważ składa się z tylko jednej cząsteczki cukru. W związku z tym do tej właśnie grupy składników zaliczyć można takie węglowodany proste jak: fruktoza, galaktoza i powszechnie znana glukoza.
Cukry proste – w jaki sposób oddziałują na nasz organizm?
W pierwszej kolejności należy mieć świadomość, że węglowodany zbudowane z jednej cząsteczki (dostarczane z pożywieniem) w związku przebiegiem procesu trawienia, rozpadają się na mniejsze struktury i dopiero w takiej formie następuje ich wchłonięcie. Zazwyczaj następuje to w takich odcinkach przewodu pokarmowego jak jelito, czy też jama ustna.
Pod względem fizycznym, cukry proste są związkami słodkimi, bezbarwnymi i łatwo rozpuszczalnymi w wodzie. Ponadto węglowodany tego rodzaju, bardzo często opisywane są, jako niezdrowy składnik diety. Wynika to z ich szybkiej reakcji zachodzącej w organizmie człowieka, ponieważ momentalnie dostarczają one energię, która równie ekspresowo się wyczerpuje. Takie działanie sprawia, że natychmiastowo wręcz, odczuwane jest zmęczenie i głód. Co oczywiście, ma negatywny skutek – zwłaszcza dla osób będących na diecie odchudzającej.
Źródło węglowodanów prostych
Najbardziej znanym źródłem węglowodanów prostych są produkty zawierające cukier (czyli wszystkie słodycze), białą mąkę, jak i artykuły spożywcze wysokoprzetworzone, dosładzane wyroby mleczne czy też wyroby zbożowe. Oczywiście cukry proste występują również naturalnie w owocach i miodzie. W nich najczęściej spotykana jest odmiana – fruktoza, choć zdarzają się również inne warianty. Warto wiedzieć, że węglowodany proste w nieznacznych ilościach znaleźć można także w warzywach oraz w nabiale.
Spożycie cukrów prostych – czy jest ono zdrowe?
Spożywanie produktów zawierających węglowodany nie szkodzi zdrowiu. To fakt. Oczywiście mówimy tu o ich niewielkich ilościach. Jednakże nasz codzienny jadłospis powinien być ułożony w taki sposób, aby ich wartość nie stanowiła więcej niż 10% zapotrzebowania organizmu ludzkiego na energię. Dodatkowo warto mieć świadomość, że pozbywając się nawyku podjadania (tym samym rezygnując ze słodkich przekąsek), unikamy nagłych skoków glukozy oraz insuliny we krwi.
Odpowiednia ilość węglowodanów prostych w diecie zdrowego człowieka jest uzależniona od jego stanu zdrowia oraz trybu życia. Choć cukry tego rodzaju są uznawane za te „złe” to należy pamiętać, że dostarczają one niezbędną energię do prawidłowego funkcjonowania dla całego organizmu. Wyliczono bowiem , że 1 gram węglowodanów jest źródłem, aż 4 kalorie. Ponadto warto wiedzieć, że najwięcej energii potrzebuje mózg. Natomiast węglowodany proste są również istotne dla erytrocytów, czy też rdzenia nerwowego.
Węglowodany proste – dodatkowe informacje
Choć to może być zaskakujące, to do cukrów prostych zaliczamy także ich pochodne, czyli tzw. aminokwasy, alkohole oraz kwasy. Co więcej, jest nią również witamina C! Jednak bardzo istotne jest to, aby była ona dostarczana z pożywieniem, ponieważ człowiek sam jej nie produkuje.
Cukry proste a dieta
Oczywiście, jak w przypadku każdego rodzaju diety najważniejszym czynnikiem jest odpowiednie zbilansowanie poszczególnych składników. Dlatego również węglowodany proste powinny znaleźć się w jadłospisie każdego z nas, lecz we właściwej proporcji. Obecnie można zaobserwować niepokojący trend wśród społeczeństwa, mianowicie duże spożycie przetworzonej oraz modyfikowanej żywności. Takie produkty są dosładzane cukrami, które organizm ludzki lubi, lecz są to tylko tzw. puste kalorie.
Dlatego, jeżeli chcesz zgubić parę zbędnych kilogramów, najlepszym rozwiązaniem będzie korzystanie z usług cateringu dietetycznego, który zapewni Ci posiłki niskowęglowodanowe na każdy dzień w roku. Jest to również odpowiedni model żywienia dla sportowców, którzy muszą zredukować masę swojego ciała.
Pamiętaj, węglowodany proste też są nam potrzebne, lecz powinny być one dostarczane w odpowiednich ilościach!
SPRAWDŹ RÓWNIEŻ:
ALBO: