Węglowodany złożone – poznaj najważniejsze informacje
Słyszysz „węglowodany” i od razu na myśl przychodzi Ci próchnica, cukrzyca oraz nadmierne kilogramy? Tymczasem cukry złożone są niezbędnym elementem, każdej naszej diety. Ich obecność jest ściśle związania z prawidłowym funkcjonowaniem ludzkiego organizmu. Dlatego dowiedz się, czym dokładnie charakteryzując się te związki. Sprawdź, jaką odgrywają rolę w naszym codziennym jadłospisie.
Węglowodany złożone – co musisz o nich wiedzieć?
Jeżeli chcesz być człowiekiem świadomym, który zdrowo się odżywia, w pierwszej kolejności musisz poznać budowę węglowodanów złożonych. Te związki chemiczne przypominają cukry proste, ponieważ również składają się z takich pierwiastków jak: tlen, wodór i węgiel. W związku ze swoją nietypową konstrukcją dzielimy je na oligosacharydy oraz polisacharydy. Oznacza to, że w ich strukturze łatwo można dostrzec, połączenia powstałe w wyniku kontaktu cząsteczek cukrów prostych ze sobą.
W związku z tym węglowodany złożone z pierwszej grupy mają w swej budowie od 3 do 10 monosacharydów. Zatem oligosacharydem jest m.in. maltoza i powszechnie znane cukry takie jak laktoza oraz sacharoza. Natomiast do drugiej grupy węglowodanów złożonych zaliczamy np. skrobię, celulozę, a nawet glikogen. W ich budowie można dostrzec nawet kilkadziesiąt tysięcy cząsteczek monosacharydów.
Węglowodany złożone to niezbędny składnik każdej diety
Dobrze zbilansowana dieta jest konieczna, aby organizm ludzki miał siłę funkcjonować w prawidłowy sposób przez cały dzień. Oznacza to, że wszystkie składniki odżywcze zawarte w jadłospisie powinny być w odpowiednich proporcjach. To samo dotyczy węglowodanów złożonych, ponieważ są one doskonałym źródłem energii, zwłaszcza że charakteryzują się jej powolnym uwalnianiem. A takie rozwiązanie jest bardzo korzystne dla naszego organizmu. Dlatego uznaje się, że powinny być głównym elementem diety, natomiast ilość cukrów prostych w codziennym menu powinna być mocno ograniczona.
Produkty zawierające węglowodany złożone
Głównym źródłem węglowodanów złożonych są przede wszystkim rośliny strączkowe (groch, soja, soczewica, fasola), artykuły spożywcze pełnoziarniste (pieczywo żytnie i razowe, makarony razowe, gruboziarniste kasze, płatki owsiane), orzechy oraz warzywa i owoce. Oczywiście i w tym przypadku sprawdza się zasada – im mniej są przetworzone produkty, tym lepsza jest jakość cukru.
Warto również wiedzieć, że węglowodany złożone są także skarbnicą błonnika pokarmowego! Surowca niezwykle istotnego dla prawidłowej motoryki naszych jelit. Co więcej, jego obecność przyśpiesza proces trawienia, tym samym odpowiada za przebieg zrzucania nadmiernych kilogramów.
Spożywanie węglowodanów jest niezwykle ważne!
Jak wiadomo, węglowodany złożone to podstawowe źródło energii dla całego organizmu. Dzięki swej rozbudowanej strukturze są trawione znacznie dłużej niż cukry proste, choć sam mechanizm reakcji jest podobny. Początkowy proces ich rozpadu zachodzi już w jamie ustnej, poprzez bezpośrednie działanie enzymów, które zawiera ludzka ślina. Jednakże cząsteczki węglowodanów złożonych są długie, więc ich rozpad mocno rozciąga się w czasie, a więc samo uwalnianie wartości energetycznej jest wydłużone.
To również bezpośrednio przyczynia się do długotrwałego uczucia sytości, za które również odpowiada obecność błonnika pokarmowego w diecie. Co więcej, nasz organizm trawiąc cukry złożone, musi włożyć więcej pracy, aniżeli w przypadku węglowodanów prostych. Taka sytuacja bezpośrednio przekłada się na sposób działania całego układu pokarmowego, a to jest ściśle powiązane m.in. ze skutecznością diety odchudzającej.
Węglowodany złożone – ich zapotrzebowanie
W pierwszej kolejności warto zwrócić uwagę na fakt, że najwięcej energii w naszym organizmie zużywa organ znajdujący się we wnętrzu każdej ludzkiej czaszki, mianowicie mózg! To również on odpowiada za to nieznośne uczucie potrzeby spożycia „czegoś słodkiego” w momencie, gdy jesteśmy zmęczeni. Jednakże nasze ogólne zapotrzebowania na ilość węglowodanów w diecie jest uzależniona od wielu czynników. Mianowicie istnieje tu ścisła korelacja z wiekiem danej osoby, jej aktywnością fizyczną oraz stanem fizjologicznym całego organizmu. Inne jest zapotrzebowanie na cukry w przypadku kobiet w ciąży, karmiących piersią, seniorów, czy też mężczyzn uprawiających wyczynowo sport.
Jeżeli ustalenie ilości cukrów, które powinny tworzyć Twoją codzienną dietę, jest dla Ciebie zbyt trudne, to skorzystaj z pomocy specjalistów, czyli z cateringu dietetycznego np. BOMBA catering! Takie miejsce, jak to przygotuje Ci 5 zbilansowanych posiłków każdego dnia, które będzie dostarczała prosto pod drzwi. Dostępne są liczne diety m.in. zawierające odpowiednie ilości węglowodanów złożonych, w tym warianty utrzymujące właściwy poziom glukozy we krwi. Sprawdź to!
SPRAWDŹ RÓWNIEŻ:
ALBO: