Ile posiłków dziennie należy jeść i dlaczego?
W dzisiejszym wpisie odpowiadamy na szereg pytań związanych ze zdrowym odżywianiem, takich jak: ile posiłków dziennie należy spożywać, dlaczego ważna jest regularność jedzenia i jakie są najważniejsze zasady zdrowego odżywiania. Z tego artykułu dowiesz się również jak najlepiej rozłożyć kalorie na wszystkie posiłki.
Ile posiłków dziennie powinniśmy jeść?
Chyba najbardziej znana zasada zdrowego odżywiania to ta, że powinno się spożywać 5 posiłków dziennie. Dietetycy dodatkowo zalecają by jeść je regularnie co 3-4 godziny. Dlaczego to istotne? Zapewnienie organizmowi regularnych posiłków niesie za sobą sporo zalet. Dostarczamy mu bowiem zastrzyk energii regularnie, nie czujemy się zatem głodni między posiłkami. To niesie za sobą duże prawdopodobieństwo, że nie będziemy podjadać między głównymi posiłkami. Na tym właśnie polega zdrowe odżywianie, nie spożywamy zbędnych dla organizmy często pustych kalorii. Dzięki temu przy dodaniu do tego aktywność fizyczną będziemy mogli cieszyć się zdrowiem i zadbaną sylwetką. Jeśli jemy regularnie, dostarczamy do organizmy za jednym razem mniejszą porcję, która jest łatwiej trawiona. Warto także wiedzieć, że zbyt długie odstępy między posiłkami mogą skutkować odkładaniem się tkanki tłuszczowej, bo organizm stara się magazynować energię, co spowodowane jest tym, że nie dostaje kalorii regularnie. Dlatego warto zwracać uwagę na to ile posiłków dziennie spożywamy.
Jak zaplanować ilość kalorii w zdrowym odżywianiu?
Dietetycy przyjmują też, że zdrowe odżywianie powinno zaspokoić nasze zapotrzebowanie energetyczne organizmu. Warto dobrze rozłożyć ilość kalorii między posiłkami aby czuć się dobrze o każdej porze dnia. Ogólnie przyjęło się następujący rozkład procentowy zapotrzebowania energetycznego:
- śniadanie – powinno zaspokajać 25-30% dziennego zapotrzebowania energetycznego;
- drugie śniadanie – mniej kaloryczne, 5-10 % kaloryczności dziennej;
- obiad – najbardziej obfity posiłek, stanowiący 30-35 % kaloryczności diety;
- podwieczorek – kaloryczność jest tu zbliżona do drugiego śniadania i wynosi mniej więcej 10 %;
- kolacja – powinna być lekka i zaspokajać około 20 % energetyczności diety.
Zdrowe odżywianie – pozostałe zasady.
Oprócz wspomnianej już regularności posiłków oraz spożywania ich 5 w ciągu dnia, istnieją inne warte uwagi, zasady zdrowego odżywiania, oto kilka z nich:
- minimum 2 litry wody dziennie – stanowi ona aż 65-70% masy ciała dorosłego człowieka, zaleca się picie jej przez cały dzień w niewielkich ilościach naraz;
- nadmiar soli szkodzi – spożywanie jej w nadmiarze może być powodem licznych schorzeń, na przykład nadciśnienia;
- 5 porcji owoców i warzyw – tyle porcji zapewnia spożycie odpowiedniej ilości błonnika pokarmowego, a jak pokazują badania spożywamy go stanowczo za mało. Warzywa i owoce zapewniają naszemu organizmowi także potrzebną dawkę witamin i mikroelementów;
- unikanie cukru – to chyba prosta zasada, spożywanie dużej ilości cukrów sprzyja rozwojowi takich chorób jak cukrzyca czy otyłość. Obecnie praktycznie w każdym produkcie na rynku jest obecny cukier, dlatego zdrowe odżywiania nie zaleca dodatkowej porcji węglowodanów.
Jakie korzyści niesie ze sobą zdrowe odżywianie?
Poznaliśmy już zasady zdrowego odżywiania, ale jakie zalety niesie za sobą dobrze zbilansowana dieta? Na rynku mamy szereg produktów i ofert ułatwiających nam trzymanie się zdrowych nawyków żywieniowych: fit przekąski, zdrowe diety pudełkowe czy pomoc wyspecjalizowanego dietetyka online.
Przyjrzyjmy się zatem korzyścią zdrowego odżywiania. Pierwszą z zalet zdrowej diety jest lepsze samopoczucie i kondycja całego naszego organizmu. Dobre nawyki żywieniowe pomagają w osiągnięciu i utrzymaniu wymarzonej sylwetki, a także poprawiają metabolizm organizmu. Zdrowe odżywianie chroni nas także przed chorobami na przykład przed cukrzycą i otyłością. Zdrowia dieta dba także o nasze włosy, skórę i paznokcie.
Mamy nadzieję, że te korzyści przekonają Cię do zdrowego odżywiania i dbania o swój organizm.
SPRAWDŹ RÓWNIEŻ:
ALBO: