Makroskładniki – jak zadbać o ich prawidłową ilość?

Makroskładniki są niezwykle istotne w diecie każdego człowieka. Muszą być one jednak odpowiednio skomponowane. Jak właściwie łączyć makroskładniki i czym dokładnie są? Czy catering dietetyczny może być dobrym rozwiązaniem?

Czym są makroskładniki?

Makroskładniki w diecie to nic innego jak tłuszcze, węglowodany i białka. Występują one we wszystkich produktach spożywczych oprócz alkoholu. Aby organizm mógł funkcjonować prawidłowo, konieczne jest dostarczanie wszystkich trzech makroskładników, ale w odpowiednim stosunku.

Aby odpowiednio komponować makroskładniki w swojej diecie, warto wiedzieć o nich więcej:

  • węglowodany – są źródłem energii,
  • tłuszcze – pełnią przede wszystkim funkcję zapasu energii,
  • białka – budują organizm i biorą udział w systemie hormonów oraz enzymów.

 

Ile makroskładników w diecie powinien mieć zdrowy człowiek? Wszystko zależy przede wszystkim od celu, jaki chce osiągnąć. W przypadku redukcji zwykle ogranicza się ilość tłuszczów. Osoby aktywne powinny natomiast jeść znacznie więcej białka, regenerującego i budującego mięśnie. Z tego powodu, aby obliczyć makro, konieczne jest wzięcie pod uwagę kilku indywidualnych czynników. Kluczowe są m.in. informacje stosowane przy wyliczaniu zapotrzebowania kalorycznego.

Jak obliczyć makroskładniki w diecie?

Obliczając makroskładniki w diecie, należy wziąć pod uwagę kilka czynników. Znaczenie ma przede wszystkim zapotrzebowanie kaloryczne. W standardowej, zbilansowanej diecie przyjmuje się następujący udział procentowy poszczególnych makroskładników:

  • 55% węglowodanów,
  • 30% tłuszczów,
  • 15% białek.

Stosunki te mogą różnić się w sytuacji, gdy jesteś na diecie redukcyjnej. Wówczas zaleca się zrezygnowanie z części tłuszczów i węglowodanów na rzecz białek. Trzeba jednak pamiętać, że każda osoba ma inne potrzeby. Z tego powodu czasami konieczne jest przetestowanie co najmniej kilka planów żywieniowych, by znaleźć ten, który sprawdzi się najlepiej w Twoim przypadku.

Wyjątkiem od wspomnianej zasady jest także popularna dieta ketogeniczna. Zgodnie z jej założeniami konieczne jest zminimalizowanie przyjmowanych w posiłkach węglowodanów. Wówczas to tłuszcz stanowi około 70% posiłków, a białko – 20%.

Jeśli nie umiesz samodzielnie wyliczyć swojego zapotrzebowania na konkretne makroskładniki, pomocne może okazać się również udanie do dietetyka. Specjalista może wykonać właściwe pomiary i sprawdzić, jaka dieta sprawdzi się najlepiej w Twoim przypadku. Często tworzy on plany żywieniowe, wymagające samodzielnego przygotowywania posiłków zgodnie z nimi. Jeśli jednak nie masz czasu na gotowanie, istnieje ciekawa alternatywa dla tego rozwiązania.

Dieta pudełkowa a makroskładniki

Doskonałym wyborem dla osób, które nie chcą samodzielnie pilnować udziału konkretnych makroskładników w swoich posiłkach, doskonałym wyborem może być dieta pudełkowa. Wysokiej jakości catering powinien bowiem zostać odpowiednio skomponowany, przy udziale profesjonalnych dietetyków. To oni dbają o to, by posiłki dostarczały wszystkich cennych składników odżywczych, a jednocześnie pozwalały na uzyskanie zamierzonych celów – schudnąć, przytyć, zbudować masę mięśniową itd.

Jeśli chodzi o usługę, jaką jest dieta pudełkowa, Warszawa i inne duże miasta oferują szeroki wybór. Z tego powodu każdy klient może samodzielnie zdecydować o preferowanej kaloryczności posiłków, a także stosunku poszczególnych makroskładników. Na rynku pojawiają się specjalne plany dla sportowców czy osób na redukcji. Każdy z nich jest dostępny w innej wersji kaloryczności, jednak z zachowaniem odpowiedniego bilansu makroskładników.

Postawienie na catering dietetyczny pozwala na zachowanie odpowiedniego bilansu makroskładników w sytuacji, gdy nie umiesz samodzielnie ich łączyć lub jest to dla Ciebie zbyt czasochłonne wyzwanie. Świadome komponowanie produktów spożywczych wymaga bowiem dysponowania wiedzą nie tylko na temat kaloryczności, lecz także makroskładników w żywności.

Którą z Bombowych diet wybierzesz dzisiaj?

Wejdź i sprawdź!