Potrawy lekkostrawne – co powinny zawierać?
Dieta lekkostrawna to główny element rekonwalescencji, jak i odpowiedni sposób żywienia w momencie wystąpienia problemów od strony układu pokarmowego. Opiera się na poprawnych nawykach, więc może być stosowana także przez zdrowe osoby. Zobacz, czym charakteryzują się potrawy lekkostrawne. Sprawdź jak przygotować odpowiedni jadłospis!
Potrawy lekkostrawne – czym wyróżnia się takie jedzenie?
Warto wiedzieć, że dieta lekkostrawna składa się przede wszystkim z produktów, które nie obciążają żołądka ani jelit. To oznacza, że jej potrawy łatwo przechodzą przez układ pokarmowy, zwłaszcza że mają zdecydowanie mniejszą zawartość błonnika niż tradycyjne posiłki. Co sprawia, że są one sprawniej trawione. Dużą rolę w tym przypadku także odgrywa obróbka termiczna większości składników odżywczych. Ta dieta, w przeciwieństwie do innych modeli żywieniowych, składa się w głównej mierze z gotowanych, duszonych lub pieczonych dań. W związku z tym należy porzucić spożywanie m.in. surowych owoców i warzyw.
Oczywiście dieta lekkostrawna musi zawierać potrawy o odpowiedniej wartości kalorycznej oraz ilości mikro- i makroskładników. Jednak jej jadłospis zbudowany jest m.in. z potraw, które mają zmniejszoną zawartości tłuszczy. Co więcej, posiłki lekkostrawne pozbawione są gazotwórczych związków, czy też pikantnych przypraw.
Potrawy lekkostrawne – co jeszcze musisz o nich wiedzieć?
Przed rozpoczęciem przygotowywania jadłospisu, należy dokładnie ustalić proporcje poszczególnych składników. W związku z tym przykładowe potrawy lekkostrawne powinny zawierać ok. 1 gram białka na każdy kilogram masy ciała, co nam daje ok. 12% energii na cały dzień. Z kolei 50-65% energii musi pochodzić z węglowodanów, a 30% z dobrej jakości tłuszczy. Ponadto taka dieta powinna mieć w swym składzie od 20 do 25 gramów rozpuszczalnego w wodzie błonnika.
Lekkostrawne śniadanie
Okazuje się, że większość przygotowywanych w naszym kraju śniadań w dużej mierze należy do grupy potraw lekkostrawnych. W związku z tym zalecane jest jasne pieczywo, wyprodukowane z oczyszczonej mąki (bez dodatków). Co więcej, zalecane są przetwory mleczne np. twaróg, kefir, jogurt, świeże mleko. Ponadto na diecie lekkostrawnej można spożywać jajka. Prawie pod każdą postacią, ale trzeba unikać tych gotowanych na twardo.
Przykładowe potrawy lekkostrawne na śniadanie:
- bułka pszenna z masłem, jajko na miękko oraz jabłkowy mus;
- kasza jęczmienna ugotowana na mleku z dodatkiem musu truskawkowego;
- błyskawiczne płatki owsiane z mlekiem, bananem i cynamonem;
Lekkostrawny obiad
W przypadku obiadów sytuacja podobnie kształtuje się jak przy śniadaniach. Dobrym pomysłem na potrawę lekkostrawną serwowaną w porze obiadu, stanowi zupa. Jest ona bowiem pełna niezbędnych składników odżywczych, a równocześnie jest to propozycja nieobciążająca żołądka. Dlatego zalecany jest m.in. rosół, pomidorowa, ogórkowa, dyniowa, cukiniowa. Jednak należy pamiętać, aby ich nie zagęszczać zasmażką stworzoną z masła i mąki.
Z kolei dobrą propozycją na tzw. drugie danie jest chude mięso typu wołowina, cielęcina drób. W tym przypadku jako obróbkę termiczną warto zastosować metody takie jak – gotowanie, duszenie lub pieczenie.
Przykładowe potrawy lekkostrawne na obiad:
- spaghetti z pomidorowym sosem;
- ziemniaki z piekarnika, z serem białym (twarogiem/gzikiem) z dodatkiem ziół;
- cukinia faszerowana ryżem z dodatkiem pomidorów i ziół;
Lekkostrawna kolacja
Podczas szykowania potraw lekkostrawnych na kolację warto używać produktów niewzdymających. Ponadto należy pamiętać, że najlepsze na trawienie są ciepłe posiłki. Dlatego doskonałym rozwiązaniem w tym przypadku jest również gotowanie, duszenie, czy też pieczenie. W związku z tym zalecane są takie potrawy jak: pasztety warzywne, pasty z warzyw, sałatki z ugotowanych warzyw.
Przykładowe posiłki lekkostrawne na kolacje:
- kuskus z ugotowanym jajkiem na miękko, z pomidorem i natką pietruszki;
- zupa jarzynowa;
- kopytka ze słodkich ziemniaków z sosem na bazie jogurtu;
Potrawy lekkostrawne – jakich produktów trzeba unikać?
Jak już wiadomo, będąc na diecie lekkostrawnej, należy w pierwszej kolejności unikać produktów zawierających dużą ilość błonnika. Dlatego nie są polecane takie artykuły spożywcze jak: owoce suszone, surowe warzywa i owoce (wraz z odmianami mającymi pestki). Dodatkowo warto usunąć ze swojego jadłospisu rośliny strączkowe, jaki i smażenie na rzecz gotowania na parze, pieczenia, duszenia. Na diecie lekkostrawnej zakazane są również m.in. produkty razowe, tłuste mięsa i ich wyroby, ciasta z kremem, przetwory czekoladowe.
Przygotowywanie potraw lekkostrawnych jest objęte pewnymi regułami, które mogą przytłaczać laików. Dlatego, jeżeli nie czujesz się jak mistrz kuchni, a musisz przejść na dietę, która nie obciąża układu pokarmowego, to propozycje od Bomba Catering będą idealne dla Ciebie! Dieta pudełkowa oferowana przez tę markę jest opracowana przez specjalistów. Są to osoby, które dokładnie zagłębiły się w sztukę gotowania, więc wiedzą, co powinny zawierać potrawy lekkostrawne, a co nie. Ty z kolei zyskujesz 5 smacznych i gotowych do spożycia, posiłków o wybranej wartości kalorycznej oraz dużo wolnego czasu! Zatem złóż zamówienie już dziś!
SPRAWDŹ RÓWNIEŻ:
ALBO: