Kwasy tłuszczowe omega 6 – co warto o nich wiedzieć?
Kwasy tłuszczowe omega 6 są określane zdrowymi tłuszczami, których potrzebujemy, aby nasz organizm prawidłowo funkcjonował. Dzięki swoim właściwościom wspierają wiele narządów ludzkiego ciała, jednakże ich nadmiar może być groźny. Sprawdź zatem, czym dokładnie cechuje się ten związek. Zobacz już dziś, jakie są objawy niedoboru oraz nadmiaru kwasów omega 6.
Kwasy tłuszczowe omega 6 – niezbędny element każdej zdrowej diety
Pełnowartościowy i właściwie skomponowany jadłospis to klucz do sukcesu, jeżeli chcemy mieć szczupłą sylwetkę, a przy tym pragniemy się cieszyć dobrym zdrowiem. Dlatego bardzo istotne są proporcje poszczególnych składników w diecie, w tym kwasów tłuszczowych omega 6. Warto wiedzieć, że są to komponenty, których nie jesteśmy w stanie samodzielnie wytworzyć, w związku z tym nie możemy o nich zapominać w swojej codziennej diecie.
Jaką pełnią funkcję?
Kwasy tłuszczowe omega 6 są ważne dla ludzkiego organizmu, ponieważ:
- odpowiadają za obniżenie stężenia trójglicerydów;
- pomagają w regulacji ciśnienia tętniczego;
- wspomagają odporność organizmu;
- wykazują działania przeciwzakrzepowe, a także przeciwzapalne;
Warto mieć świadomość, że kwasy omega 6 należą do grupy niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, czyli określanych jako NNKT. Dlatego do tego zbioru zaliczamy: kwas linolowy (LA), kwas gammalinolenowy (GLA) oraz kwas arachidonowy (AA/ARA).
Jednakże NNKT to nie tylko kwasy tłuszczowe omega 6, są nimi także kwasy omega 3, czyli związki takie jak:
- kwas alfa linolenowy (ALA) – jest to stosunkowo silny antyoksydant, a więc odpowiada on za spowalnianie procesu starzenia się organizmu;
- kwas eikozapentaenowy (EPA) – który niezwykle korzystnie wpływa na pracę całego układu krwionośnego;
- kwas dokozaheksaenowy (DHA) – jest to ważny składnik budulcowy tkanki nerwowej.
Kwasy tłuszczowe omega 6 – jakie powinno być dzienne spożycie?
Według wieloletnich badań tłuszcze powinny stanowić ok. 30% wszystkich składników odżywczych dostarczanych każdego dnia do organizmu wraz z dietą. W związku z tym łatwo założyć, że w przypadku osób, które spożywają ok. 2000 kcal na dobę, w ich jadłospisie powinno znaleźć się ok. 8 gramów kwasów tłuszczowych np. omega 6.
Jednakże najważniejszą kwestia w dostarczaniu organizmowi tychże związków jest przede wszystkim ich stosunek względem siebie. Mianowicie kwasów omega 6 powinno być w diecie zawsze więcej niż omega 3, lecz nie wolno przekraczać następujących proporcji – 5:1 lub 6:1. Oznacza to, że na 5 porcji tych pierwszych powinniśmy spożywać 1 porcję – drugich.
Zaburzona równowaga obu tych składników odżywczych jest bardzo niekorzystna dla organizmu. W sytuacji, gdy zwiększamy w swoim jadłospisie dawkę kwasów omega 6, istnieje większe ryzyko, że w naszym ciele pojawią się różnego rodzaju choroby. W takim przypadku można spodziewać się np. zmian miażdżycowych i zakrzepowych, licznych zaburzeń w obrębie pracy serca oraz układu krążenia. Ponadto nadmiar kwasów tłuszczowych omega 6 potrafi również zaburzyć całą gospodarkę hormonalną.
Należy także wiedzieć, że kwas omega 3 to związek, który cechuje się właściwościami przeciwzapalnymi. Jednak w sytuacji, gdy spożywamy go za mało (natomiast kwasów omega 6 za dużo), to w organizmie ludzkim mogą pojawić się stany zapalne. Dlatego też odpowiednio skomponowany jadłospis jest niezwykle istotny dla naszego zdrowia.
Źródła kwasów tłuszczowych omega 6
Związki te są obecne w powszechnie stosowanych produktach spożywczych pochodzenia roślinnego. W związku z tym ich suplementacja nie jest zbyt trudna, czy też wymagająca. Znajdują się m.in. w:
- oleju kukurydzianym, słonecznikowym, sojowym, rzepakowym, arachidowy, sezamowym, kokosowym i tym z pestek winogron;
- oliwie z oliwek;
- pestkach dyni, a także słonecznika;
- sezamie;
- migdałach;
- orzechach ziemnych;
- awokado;
Działanie kwasów tłuszczowych omega 6
Kwasy tłuszczowe omega 6 oddziałują na człowieka na wielu płaszczyznach. Wynika to z faktu, że są ważnym składnikiem błon komórkowych, wpływają na pracę układu odpornościowego, a także usprawniają pracę układu nerwowego. To także doskonały związek chroniący ciało przed pojawieniem się w nim stanów zapalnych. Kwasy tłuszczowe omega 6 biorą także udział we wspieraniu pracy takich układów jak: pokarmowy, krwionośny i moczowy.
Ponadto są również potrzebne w przypadku, gdy borykamy się ze schorzeniami typu:
- alergia,
- ADHD,
- zaburzenia hormonalne,
- nadciśnienie tętnicze,
- osteoporoza,
- cukrzyca,
- choroby skóry,
- podwyższony poziom cholesterolu.
Postaw na zbilansowaną dietę!
Jeżeli układanie odpowiednio skomponowanego jadłospisu jest dla Ciebie wyzwaniem – spróbuj diety od Bomba Cateringu. W tym miejscu obliczaniem kalorii oraz tworzeniem poszczególnych posiłków zajmują się specjaliści od żywienia. Dzięki temu dostarczane są potrawy o właściwych proporcjach wszystkich składników odżywczych, w tym kwasów tłuszczowych omega 6! Zobacz, jakie zestawy oferuje nasza dieta pudełkowa, ustal wartość kaloryczną wszystkich dań i ciesz się każdego dnia smacznym oraz zdrowym śniadaniem, drugim śniadaniem, obiadem, podwieczorkiem i kolacją!
SPRAWDŹ RÓWNIEŻ:
ALBO: