Cukier biały – poznaj jego zdrowe zamienniki

cukier biały

Cukier jest powszechnie obecny w naszych jadłospisach. Często pojawia się w menu – nieświadomie, a czasami specjalnie po niego sięgamy, zwłaszcza po jego większe dawki. Słodki smak mocno uzależnia, więc jest on ogólnie lubiany i pożądany. Jednakże nadmierne spożywanie cukru białego jest przyczyną wielu chorób m.in. otyłości, cukrzycy, czy nadciśnienia. Dlatego już dziś poznaj jego zdrowe zamienniki!

Cukier biały – poznaj jego szkodliwość

Analizując uzyskane informacje na temat jadłospisu przeciętnego Polaka, okazuje się, że zjada on ok. 40 kilogramów cukru białego rocznie. Jest on dodawany do większości wypieków, a także ciepłych napoi typu kawa i herbata. Ponadto obecny jest w niemal każdym gotowym posiłku, a także znajduje się w wysokoprzetworzonej żywności.

Najbardziej szkodliwą formą cukru jest ta określana mianem rafinowanego. Spotykać, go można również pod nazwą sacharoza i warto wiedzieć, że nie zawiera ona żadnych substancji odżywczych. Jest to bowiem główne źródło kalorii (pustych), ponieważ w 100 gramach tego produktu znajduje się ich aż 405.

Ponadto ze względu na szybkie trawienie sacharozy, do organizmu (a raczej do jego krwiobiegu) dostarczane są duże ilości glukozy. Dlatego organ taki jak trzustka jest nierzadko nadmiernie obciążany, zwłaszcza że odpowiada ona z produkcję insuliny, czyli hormonu przyczyniającego się do rozkładu sacharozy. Proces ten dostarcza krótkotrwałej energii, która bardzo szybko maleje, w wyniku czego organizm ludzki słabnie i zaczyna domagać się kolejnej dawki cukru białego. A takie rozwiązanie w wielu przypadkach powoduje uzależnienie.

Cukier biały – zdrowe zamienniki

Jeżeli należysz do osób, które pragną zdrowo się odżywiać, to musisz poznać sposoby, aby zmniejszyć spożycie cukru białego. Gdy trudno Ci zrezygnować ze smaku słodkiego warto zacząć stosować w swojej diecie zamienniki sacharozy, które zdecydowanie lepiej wpływają na funkcjonowanie organizmu ludzkiego.

Ksylitol

Jest to cukier produkowany z kory brzozy. Ksylitol w porównaniu do tradycyjnego białego cukru zawiera o 40% mniej kalorii. Warto wiedzieć, że mimo swej obniżonej wartości kalorycznej jest on równie słodki, jak klasyczna i powszechnie stosowana sacharoza. W związku ze swoimi właściwościami ten cukier może być używany do słodzenia napojów, pieczenia, a także podczas domowej produkcji różnego rodzaju przetworów. Co więcej, to idealna propozycja dla osób cierpiących z powodu cukrzycy.

Stewia

Ten rodzaj słodzika powstaje z liści rośliny, która pochodzi prosto z Ameryki Południowej. Stewia ma ok. 300 razy słodszy smak niż klasyczny cukier biały. Co więcej, w naszej szerokości geograficznej istnieje możliwość hodowli tej rośliny, jednakże można ją uprawiać tylko sezonowo. Niestety, miłośnicy słodkich wypieków powinni z tego zamiennika zrezygnować, ponieważ nie nadaje się on do pieczenia.

Erytrytol – erytrol

Jest to zdrowy zamiennik cukru, który naturalnie występuje w licznych artykułach spożywczych np. w owocach. Jednakże w branży przemysłowej wytwarzany jest z drożdży. Erytrytol jest zdecydowanie lepszym wyborem niż ksylitol, ponieważ nie zaobserwowano, aby rozkładał się w organizmie. W związku z tym jest w całości wydalany z moczem. Charakteryzuje się niezwykle niską wartością kaloryczną oraz zerowym indeksem glikemicznym. Dzięki temu jest to idealna propozycja dla osób chorujących na cukrzycę. Smak tego zdrowego zamiennika cukru szacowany jest na 70% słodkości klasycznej sacharozy.

Miód

Zdrowym zamiennikiem cukru białego jest również miód naturalny. Jest to produkt wytwarzany przez pszczoły. Te pracowite owady przetwarzają nektar kwiatowy, w związku z tym składa się on przede wszystkim z glukozy oraz fruktozy. Jednakże zawiera on również liczne enzymy i mikroelementy. Dlatego też jest to słodzik wart uwagi, zwłaszcza że ma on prozdrowotne działania. Z kolei pod względem smaku jest on zdecydowanie słodszy niż klasyczny cukier biały. Miód nie jest odpowiednią propozycją dla osób zmagających się z cukrzycą, natomiast rewelacyjnie sprawdza się w przypadku sportowców. Jest on bowiem doskonałym i naturalnym źródłem energii.

Syrop daktylowy

Jest to słodzik produkowany z daktyli. W związku z tym ten zdrowy zamiennik cukru białego wykazuje takie same właściwości jak same owoce. Dlatego w jego składzie można znaleźć witaminę B3, potas, żelazo oraz duże ilości błonnika pokarmowego. Syrop daktylowy jest również idealnym źródłem licznych przeciwutleniaczy oraz polifenoli. W zawiązku z tym charakteryzuje się przeciwbakteryjnym, przeciwnowotworowym działaniem, a przy okazji łagodzi on stany zapalne. Warto wiedzieć, że ten zamiennik cukru można przygotować samemu. Wystarczy zalać gorącą wodą porcję daktyli, a następnie je zmiksować.

Poznaj pełnowartościowe propozycje od profesjonalistów

Jeżeli dbasz o swoją linię i w związku z tym starasz się ograniczać spożycie cukru białego, poznaj zdrowe propozycje przygotowane przez specjalistów. Catering dietetyczny, bo o nim mowa, to warta uwagi oferta od Bomba Cateringu, która dostarcza codziennie pełnowartościowe posiłki na każdą porę dnia. Dzięki dużemu zróżnicowaniu diet można dostosować wartość kaloryczną dowożonych dań oraz ilość cukru białego w jadłospisie.

cukier biały

Którą z Bombowych diet wybierzesz dzisiaj?

Wejdź i sprawdź!