FIT Wielkanoc, czyli jakie dania przygotować na nadchodzące święta?

FIT Wielkanoc

Jak wiadomo, święta Wielkanocne to bardzo ważny czas dla chrześcijan. Jednakże jest to również moment, w którym spotykamy członków rodziny przy jednym, nierzadko suto zastawionym, stole. Co zatem powinniśmy przygotować, aby te wyjątkowe dni były FIT i nie szkodziły naszej sylwetce? Jakie potrawy ugotować, aby równocześnie nie rezygnować z diety odchudzającej? Sprawdź to już dziś!

FIT Śniadanie wielkanocne – jak zachować szczupłą sylwetkę?

W tradycyjnym domu w pierwszy dzień świąt na stole pojawia się przede wszystkim żurek z kiełbasą, jajka, wędliny, sałatka jarzynowa, pasztet oraz liczne ciasta. Co w takim razie, można zrobić, aby w tym roku stworzyć FIT Wielkanoc, czyli potrawy lekkie i przyjemne pod względem kalorii oraz smaku? Zaraz wszystko wyjaśnimy, jednakże pierwszą najważniejszą zasadą, jaką musisz poznać, jest – zachowanie umiaru. Tak, dobrze czytasz – tylko umiar może wspomóc Twoją walkę z nadmiernymi kilogramami podczas tego trudnego, świątecznego okresu. Oznacza to, że niezależnie od ilości przygotowanych potraw, warto się nimi nie objadać. Wręcz przeciwnie – należy zjadać niewielkie porcje. Ponadto powinniśmy również zastosować nieśmiertelną zasadę 5 posiłków dziennie, powolnego przeżuwania oraz aktywności fizycznej. Dlatego warto udać się na świąteczny spacer.

FIT Wielkanoc – zdrowe pomysły na świąteczne potrawy

Doskonałym rozwiązaniem dla osób, które są na diecie redukcyjnej, jest użycie niskokalorycznych zamienników w momencie przygotowania FIT Wielkanocy. Co to dokładnie znaczy? Warto stosować w swojej kuchni produkty, które są określane jako zdrowe substytuty. Tym samym z łatwością można zmniejszyć wartość kaloryczną świątecznych dań. Dlatego przy FIT Wielkanocy zalecamy, aby używać jogurtu naturalnego, jako artykułu odpowiedniego do zabielania żurku (zamiast śmietany). Z kolei białe pieczywo warto zastąpić pełnoziarnistym chlebem, a kandyzowane owoce w ciastach – ich surowymi odpowiednikami lub orzechami.

FIT Wielkanoc charakteryzuje się również zdrowymi sałatkami, w których klasyczny majonez zamieniono na wersję light, czyli tę z obniżoną zawartością tłuszczu (ewentualnie można go wymieszać ze zdrowym jogurtem naturalnym). Ponadto serwowane są chude mięsa i wędliny np. szynka z indyka, czy kiełbasa drobiowa, oraz pasztet warzywny np. z białej fasoli.

FIT Wielkanoc – jakie jeszcze można zastosować sztuczki?

Czas świąteczny to moment, w którym łatwo zapomnieć o zasadach zdrowego odżywiania. Pyszne mazurki, faszerowane jajka, żur to tylko niewielka część dań, jaka w tych dniach pojawia się na polskich stołach. Z tego powodu zalecamy, aby jeść wolno, czyli delektować się każdą potrawą. Należy to robić z głową i się nie objadać – warto więc nakładać sobie małe porcje.

Dobrym pomysłem jest również rozpoczęcie jedzenia świątecznego śniadania lub obiadu od posiłków, które należą do naszych ulubionych. Z pełnym brzuchem łatwiej jest sobie odmówić dodatkowego kawałka ciasta lub następnej łyżki sałatki. Z kolei, gdy nałożymy sobie na talerz mięso lub wędliny polecamy, aby doprawić je chrzanem, bowiem wspomaga on działanie układu trawiennego. Dodatkowo podczas FIT Wielkanocy nie można zapominać o wodzie mineralnej, zielonej herbacie oraz mięcie.

Jeżeli jesteś osobą odpowiedzialną za przygotowywanie potraw świątecznych, musisz zwrócić uwagę na wykorzystywane techniki kucharskie. Niestety smażenie nie sprzyja utracie kilogramów, dlatego warto zastosować zdrową metodę np. duszenie, czy też pieczenie. Zwłaszcza że, wymienione działania znacznie obniżają wartość kaloryczną potraw. Co więcej, dobrym rozwiązaniem podczas przygotowywania FIT Wielkanocy jest również stosowanie świeżych ziół i małej ilości soli.

FIT Wielkanoc – zdrowe przepisy

Sałatka z jajek i kukurydzy:

  • 4 ugotowane na twardo jajka;
  • puszka kukurydzy;
  • 1 ugotowany ziemniak (średniej wielkości);
  • 1 por;
  • 5 ogórków konserwowych;
  • 2 łyżki majonezu light;
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego;
  • przyprawy – sól i pieprz;

Ziemniaka, jajka i ogórki pokrój w kostkę. Pora pokrój w półplasterki i przelej go wrzątkiem (sparz). Wrzuć wszystkie składniki do miski, dodaj kukurydzę. Posól i popieprz, następnie wszystko zalej sosem stworzonym z majonezu i jogurtu.

FIT sernik:

  • chudy twaróg 1 kilogram;
  • 12 jaj (w tym 7 całych i 5 białek);
  • aromat waniliowy;
  • ksylitol;

Ser zmiel tak, aby pozyskać gładką masę. Białka oddziel od żółtek, ale żółtka dodaj do twarogu. Z kolei białka ubij na pianę w osobnej misce. Do ciasta dodaj aromat oraz zdrowy zamiennik cukru. Po ubiciu białek delikatnie połącz je z masą serową, a następnie przelej całość do foremki do pieczenia. Ciasto włóż do piekarnika rozgrzanego do 140 stopni, na ok. 1,5 godziny.

Praktyczne rozwiązanie!

Jeżeli zależy Ci na pełnowartościowej diecie, która pozwoli Ci zrzucić zbędne kilogramy (nawet w okresie świątecznym), skorzystaj z oferty specjalistów, czyli Bomba Cateringu. Dzięki temu będziesz mieć swoją masę ciała pod kontrolą, a przy tym odpowiednio odżywisz swój organizm. Takie rozwiązanie sprawdza się także w przypadku osób, które nie lubią gotować lub nie mają na to czasu. Nie czekaj i zobacz, wszystkie dostępne bombowe diety pudełkowe już dziś!

FIT Wielkanoc

Którą z Bombowych diet wybierzesz dzisiaj?

Wejdź i sprawdź!