Niskokaloryczny obiad – jak go przyrządzić?

niskokaloryczny obiad

Odchudzanie bywa żmudnym procesem. Czasami trzeba wiele poświęcić, aby uzyskać wymarzoną sylwetkę. Jednakże istnieją sposoby, które sprawiają, że redukcja masy staje się przyjemną podróżą. Takim rozwiązaniem jest m.in. niskokaloryczny obiad. Poznaj, kilka ważnych porad, aby prawidłowo przygotować posiłek na lunch o niskiej wartości kalorycznej.

Niskokaloryczny obiad – najważniejsze zasady

Zapewne każdy, kto usłyszy hasło – niskokaloryczny obiad od razu na myśli ma rosół z grysikiem lub danie składające się z kilku liści sałaty. Nic bardziej mylnego!  My znamy praktyczne sposoby na to, aby stworzyć pełnowartościowy posiłek o niskiej wartości kalorycznej, który będzie zarówno smaczny, jak i pożywny. Pamiętaj, dobrze skomponowany obiad dietetyczny dodaje energii na resztę dnia, a równocześnie pozwala uzyskać (a w nawet utrzymać) szczupłą sylwetkę.

Pamiętaj o właściwych proporcjach składników!

Zdrowy i pełnowartościowy niskokaloryczny obiad to posiłek, który przede wszystkim jest pozbawiony produktów wysoko przetworzonych. Artykuły te zawierają ogromne ilości soli, konserwantów i licznych wzmacniaczy smaków, które negatywnie wpływają na wygląd sylwetki. Dlatego nie powinno się stosować w swojej kuchni m.in. gotowych dań (z puszki, słoików i tych w proszku), sosów typu fix, kostek rosołowych, czy też posiłków błyskawicznych. Są one bowiem pełne chemicznych dodatków, które jedynie szkodą, a nie odżywiają.

Niskokaloryczny obiad, choć jest posiłkiem charakteryzującym się niedużą kalorycznością, to powinien składać się z dużej ilości różnorodnych składników pokarmowych. Oznacza to, że takie danie musi być bogate w węglowodany złożone, zdrowe tłuszcze, białka oraz minerały i witaminy.

Niskokaloryczny obiad — jakie składniki powinny się w nim znaleźć?

W pierwszej kolejności należy pamiętać, że najlepszym źródłem białka w przypadku niskokalorycznego obiadu jest chude mięso, ryby owoce morza, a nawet nasiona roślin strączkowych. Natomiast odpowiednie dla tego dania węglowodany, znajdziemy w pełnoziarnistych kaszach, makaronach, czy też brązowym ryżu. Z kolei warzywa i owoce, a także artykuły zbożowe są pełne witamin oraz minerałów, więc i one powinny znaleźć się w składzie takiego lunchu. W niskokalorycznym obiedzie nie powinno zabraknąć również odpowiednich tłuszczy. Te są dostępne w ziarnach, orzechach, oliwie z oliwek i innych olejach roślinnych.

Oczywiście podczas przyrządzania dietetycznego posiłku nie można zapomnieć o pełnych niezbędnych składników odżywczych, ziołach. Ponieważ to one odpowiadają za smak dania, jak i wpływają na pracę układu trawiennego. Zawierają liczne witaminy i pierwiastki np. C, K, żelazo, magnez. To samo dotyczy przypraw korzennych! A warto wiedzieć, że niektóre z nich wykazują również właściwości odchudzające. Mianowicie potrafią wspomóc pracę metabolizmu, regulują poziom cukru we krwi, a nawet potrafią usprawnić proces usuwania toksyn z organizmu.

Technika gotowania ma też znaczenie!

W przypadku gotowania niskokalorycznego obiadu nie można zapomnieć o jeszcze ważnej zasadzie. Mianowicie — metoda obróbki termicznej również wpływa na wartość kaloryczną posiłku. Dlatego, jeżeli pragniesz przygotować wysokiej jakości dietetyczne danie, warto porzucić nawyk smażenia wszystkiego na głębokim tłuszczu. Z kolei, jeśli nie chcesz, aby w  Twoim ciele odkłada się tkanka tłuszczowa, to musisz wykorzystać w swojej kuchni takie techniki jak: gotowanie produktów spożywczych (nawet na parze), duszenie ich, grillowanie lub pieczenie. Smażenie jest dopuszczalne, lecz musi być ono wykonywane na małej ilości oleju.

Niskokaloryczny obiad — przykładowy przepis

Jednogarnkowa potrawka na bazie ryżu, warzyw i kurczaka:

Składniki:

  • pierś z kurczaka;
  • 100 gramów ryżu (brązowego);
  • 7 sztuk pieczarek;
  • 1 puszka groszku;
  • puszka krojonych pomidorów;
  • 1 cała cukinia;
  • średnia czerwona papryka;
  • 2 cebule;
  • 3 ząbki czosnku;
  • odrobinę soli, papryki słodkiej, chilli, bazylii, tymianku oraz oregano;
  • niewielka ilość oleju do smażenia;

Pokrój pierś z kurczaka w kostkę, następnie obsmaż ją na patelni. Zarumienioną odstaw na bok. Cebulę posiekaj w półplasterki i delikatnie podsmaż (ok. 2 minuty), dodaj do niej pokrojoną w cienkie paski paprykę czerwoną, cukinię pokrojoną w kostkę oraz pieczarki. Duś wszystko razem przez kilka minut, następnie do warzyw wrzuć kurczaka i całość wymieszaj. Dorzuć do potrawki pomidory z puszki, groszek. Na koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i odrobinę wody. Następnie wrzuć na patelnię ryż i gotuj wszystko przez kilkanaście minut, aż uzyska on odpowiednią miękkość. Do ugotowanego dania dodaj wszystkie przyprawy i gotowe!

Dieta pudełkowa też jest dobrym rozwiązaniem!

Jeżeli należysz do osób cierpiących na brak czasu lub można o Tobie powiedzieć — beztalencie kulinarne, to Bomba Catering jest idealnym wyjściem dla Ciebie! Oferujemy różnorodne menu od wariantu wegetariańskiego, po keto aż do kuchni tradycyjnej, czyli domowej. Każdy z proponowanych zestawów posiłków dostarczymy pod wskazany adres, codziennie! Oznacza to, że możesz porzucić samodzielne gotowanie niskokalorycznych obiadów, na rzecz diety pudełkowej od Bomba Cateringu. Wystarczy, że dostosujesz wartość kaloryczną potraw do swoich potrzeb, a my wszystkim się zajmiemy. Nie czekaj i sprawdź ofertę już dziś!

niskokaloryczny obiad

Którą z Bombowych diet wybierzesz dzisiaj?

Wejdź i sprawdź!